När vår kära morfar, som nått imponerande 94 år, gick bort, väntade vi på det, men det gjorde det inte mindre smärtsamt. Han hade levt ett långt och lyckligt liv i ett relativt stort hus på landet. Efter hans bortgång stod min bror och jag inför den utmaningen att sköta allt det praktiska som kom med att hantera hans dödsbo. Det var en känslomässig berg-och-dalbana och en uppgift som vi inte var förberedda på.

Vår erfarenhet av professionell hjälp

Jag och min bror valde att använda oss av auktionshuset Garpenhus och de erbjöd oss en ovärderlig hjälp i denna krävande tid genom deras kostnadsfria hemvärderingstjänst. Genom att utvärdera värdet på de ägodelar som morfar lämnat efter sig, gav de oss en grundläggande översikt över dödsboets värde. Det som verkligen lindrade vår oro var att denna värdering inte var bindande, vilket gav oss trygghet i en osäker tid.

Allt-i-ett lösningsfokus

Vad som verkligen imponerade oss var Garpenhus Auktioners allt-i-ett lösningsfokus. De tog hand om både de föremål som skulle säljas på auktion och de som inte gick att sälja. Detta sparade oss tid och ansträngning. Dessutom delade de vårt engagemang för att ge tillbaka och samarbetade med välgörenhetsorganisationen Lions i Ystad, vilket innebar att alla föremål som inte gick att sälja på auktion skänktes dit. Det kändes som en meningsfull gest i vår morfars minne.

Slutstädning

För att ytterligare förenkla processen valde vi att använda deras samarbetspartner för slutstädning. Det var en skön lättnad att kunna överlåta även detta till professionella som visste hur man hanterar det praktiska, vilket befriade oss från en del av bördan.

Erfarenhetens lättnad 

Hela processen med tack vare den professionella hjälpen var en lättnad i denna tid av sorg. Det hjälpte oss att hantera det praktiska på ett effektivt sätt, men det fungerade också som ett oväntat starkt emotionellt stöd. Att veta att vi inte behövde klara allt på egen hand gav oss en känsla av stöd och trygghet i en svår tid.

Råd till er läsare 

För er som kan befinna er i en liknande situation, kan jag starkt rekommendera att överväga professionell hjälp. Auktionshus och företag med liknande tjänster kan göra hela processen smidigare och mer hanterbar. De tar hand om detaljerna, så att ni kan fokusera på att bearbeta sorgen och minnena istället. De erbjuder inte bara praktisk hjälp utan även en känsla av stöd. Så vårt råd till er är att inte tveka att be om hjälp när ni behöver det och att överväga att använda en auktionsfirma för att underlätta hanteringen av dödsboet. Det kan verkligen göra en stor skillnad i en svår tid.