Study Abroad är kort förklarat en benämning för att studera kurser på universitet i andra länder. Study Abroad termin är det vanligaste alternativet när det kommer till utlandsstudier, och det innebär oftast att du studerar fristående kurser under en eller två terminer på ett utländskt universitet.

Populära resmål för Study Abroad

Det finns flera alternativ att välja mellan när man är intresserad av att studera utomlands. För svenska studenter är engelsktalande länder de allra populäraste resmålen, som Storbritannien, Irland, Australien och så vidare. Men under de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt för svenska studenter att åka till Japan, Singapore och andra asiatiska länder. Självklart finns det även en del populära alternativ i Europa, som Spanien och Frankrike.

Vilket alternativ som är bäst beror på vad man letar efter. En bra utbildning är alltid det viktigaste, men många vill även välja resmål där det är möjligt att göra mer än studera. Därför rekommenderas det alltid att man läser på lite om de olika länderna och universiteten innan man bestämmer sig för var man ska studera.

Hur går man tillväga för att studera utomlands?

Det finns olika sätt att gå tillväga om man är intresserad av att studera utomlands. Skulle man vara inskriven i ett universitet eller högskola i Sverige kan dessa skolor ofta hjälpa till med att ansöka till utlandsstudier. Det finns även utbytesavtal, dock har de här begränsade platser. Vill man studera utomlands under en termin när man redan studerar i Sverige är det bäst att prata med studievägledaren. De hjälper då till med hela processen.

Vill man sköta allting själv är det bara att besöka skolans hemsida. Där är det bara att fylla i lite uppgifter, vilka kurser man är intresserade av och dina gymnasie- eller högskolebetyg, och sedan skicka in detta. En viktig sak att tänka på är att vissa skolor har en ansökningsdeadline. Det är då viktigt att vara ute i god tid.